Ga naar de inhoud

Vakbekwaamheids- en competentiebewijs

Doorloop je een EVC-traject, dan leidt dat uiteindelijk tot een ervaringscertificaat. Je kunt met dit certificaat een vakbekwaamheids- of competentiebewijs aanvragen, wat je bijvoorbeeld kunt gebruiken bij een sollicitatie.

In het ervaringscertificaat staat welke kennis en ervaring je in de praktijk hebt opgedaan, maar waar je geen diploma voor hebt. Je kunt dit laten erkennen met een vakbekwaamheidsbewijs. Zo’n bewijs laat aan werkgevers zien waarvoor je vakbekwaam bent, ook al heb je dus niet het passende diploma. Zo’n bewijs kan helpen als je solliciteert op een andere functie, of als je binnen het bedrijf waar je nu werkt wilt onderhandelen over je plek.

Het competentiebewijs is een erkend bewijs dat laat zien op welk niveau je over algemene beroepscompetenties beschikt. Ook dit bewijs is bedoeld om werkgevers te laten zien wat je allemaal in je mars hebt op basis van je praktijkkennis en -ervaring.

Voordat je een vakbekwaamheids- of competentiebewijs kunt aanvragen, moet je ervaringscertificaat geregistreerd zijn bij het Nationaal Kenniscentrum EVC. Dat is nodig, omdat werkgevers, examencommissies en de belastingdienst dan kunnen controleren of het certificaat door een erkende EVC-aanbieder is verstrekt. Doorloop je een EVC-traject bij ons, dan zorgen wij voor de juiste registratie. Vervolgens kun je het bewijs aanvragen, dat kost € 195,-.

Wil je meer weten over een EVC-traject wat leidt tot een vakbekwaamheids- of competeneitebewijs?

Heb je veel kennis en ervaring opgedaan in de praktijk, maar niet de diploma’s om dat te bewijzen? En heb je wel een bewijs nodig, bijvoorbeeld in onderhandelingen met je huidige werkgever of bij het vinden van een nieuwe baan? Dan kan een EVC-traject je helpen.