Een EVC-traject leidt uiteindelijk tot een ervaringscertificaat. Dit is een uitgebreid rapport waarin je kennis, kunde en bekwaamheid staat beschreven. Je kunt ervoor kiezen om dit certificaat bij een opleidingsinstituut te laten verzilveren, of je kiest voor het vakbekwaamheidsbewijs. In het geval van de beroepsoverstijgende competentiestandaard kies je voor een competentiebewijs.

vrouw werknemer veiligheidsbril

Wat is het vakbekwaamheids- en competentiebewijs?

Het ervaringscertificaat is een document waarin staat dat je hebt bewezen dat je onderdelen van een opleidings-, competentie of branchestandaard beheerst. Het kan ook om een complete opleidings-, competentie of branchestandaard gaan. Je laat ermee zien wat je meerwaarde is als werknemer. Het vakbekwaamheids- of competentiebewijs kun je zien als bekroning van dit traject. De gevalideerde ervaring en kennis wordt met het vakbekwaamheids- of competentiebewijs erkend. Je kunt het bewijs gebruiken om aan werkgevers te laten zien waarvoor je vakbekwaam bent en op welk niveau je over de algemene beroepscompetenties beschikt.Het bewijs is bedoeld om je te ondersteunen als je solliciteert, zodat je kunt laten zien dat je meer kunt dan je diploma’s onderschrijven.

Aanvragen vakbekwaamheids- of competentiebewijs

Om een vakbekwaamheids- of competentiebewijs aan te kunnen vragen, moet je ervaringscertificaat geregistreerd zijn bij het Nationaal Kenniscentrum EVC. Als je een EVC-traject doorloopt bij het EVC Dienstencentrum zorgen wij voor de registratie en het vakbekwaamheids- of competentiebewijs. Het aanvragen van een vakbekwaamheids- of competentiebewijs kost € 195,-.Registratie van je ervaringscertificaat is nodig omdat werkgevers, examencommissies en de Belastingdienst op die manier kunnen controleren of het door een erkende EVC-aanbieder is verstrekt.

Verzilvering

Een andere bekroning van een EVC-traject is verzilvering. Dat kan alleen als het EVC-traject gebaseerd is op een onderwijsstandaard. Een examencommissie kan dan bekijken of je in aanmerking komt voor een officiële diploma. 

Meer weten?

Wil je een vakbekwaamheidsbewijs aanvragen of meer informatie over een EVC-traject dat op die manier bekroond wordt? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.