Ze was jarenlang bezig met HR vraagstukken - in loondienst én als ondernemer - en had daardoor ruime praktijkervaring opgedaan. Maar dat ze daarvoor geen officieel papiertje had, begon toch een beetje te wringen. “Praktijkervaring is heel waardevol, maar ik wilde het graag uitbreiden met theoretische kennis”, vertelt Jolanda van Harn.

Bij haar werkgever besloot Jolanda daarom te vragen naar de mogelijkheden voor het behalen van een diploma op HR gebied. Ze kwam al snel tot de conclusie dat een EVC-traject (Erkenning van Verworven Competenties) voor haar ideaal was: zo’n traject gaf haar de mogelijkheid om - op basis van haar praktijkervaring - sneller een diploma te halen, zonder een complete opleiding te hoeven volgen.

Ze nam contact op met verschillende EVC centra en besloot uiteindelijk met het EVC Dienstencentrum in zee te gaan. Waarom? “Ik vond het eerste contact heel prettig”, vertelt Jolanda. “De medewerkers kwamen heel deskundig en betrouwbaar over. Ze hebben veel ervaring met EVC-trajecten en de kerntaken die je moet uitvoeren”.

De keuze: EVC-traject HR medewerker niveau 4

Met het EVC Dienstencentrum besprak ze welk EVC-traject het beste bij haar zou passen - op basis van haar ervaring en ambities. Uiteindelijk koos ze voor HR medewerker MBO niveau 4. “Ik zat tussen MBO niveau 4 en HBO in, maar ik vond HBO te pittig en bovendien ligt mijn ambitie daar niet”, vertelt Jolanda. “Het HBO traject was vooral gericht op grotere organisaties en ik wilde me juist richten op kleinere bedrijven”.

De keuze was gemaakt, Jolanda ging aan de slag. Het traject bestond onder andere uit het maken van opdrachten (kerntaken), verslagen en intentieverklaringen. Daarmee verzamelde ze bewijsmateriaal om te laten zien dat ze voldoende kennis heeft van HR onderwerpen die onderdeel zijn van de MBO opleiding.

Gerichte feedback

“Dat traject verliep super, ik kan het iedereen aanbevelen”, vertelt Jolanda enthousiast. “Ik kreeg van het EVC Dienstencentrum bijvoorbeeld een vaste contactpersoon, Ina. Ik kon haar altijd mailen en op doordeweekse dagen was ze telefonisch te bereiken. Ik ben heel goed gecoacht door haar. Ze gaf me altijd gerichte, goede feedback waar ik echt iets mee kon”.

Beoordeeld worden op je werk

Naast een vaste contactpersoon kreeg Jolanda twee beoordelaars aangewezen: één beoordelaar die op haar werkplek kwam en haar opdrachten nakeek, en een tweede beoordelaar die haar werk nogmaals checkte.

Een beoordelaar op je werkplek. Daar zou je zenuwachtig van kunnen worden, maar dat was volgens Jolanda niets om je druk over te maken. “De beoordelaar wilde mijn werkplek zien en hoe ik mijn taken uitvoer. Ik heb een korte uitleg gegeven en laten zien welke programma’s ik daarvoor gebruik. Het zijn je dagelijkse taken, je bent gewend om ze uit te voeren. Niets om je druk over te maken”.

Niet moeilijk, wel veel

Jolanda werkte hard aan het EVC-traject: ze rondde het traject in zo’n 60 uur af - vóór de bevalling van haar zoontje. “Ik had een mooi doel”, lacht ze. “Maar het ligt helemaal aan jezelf hoe lang je over zo’n traject wilt doen. Omdat ik al zoveel praktijkervaring had vond ik het traject niet moeilijk, maar het kost gewoon tijd om alles op te schrijven. Ik deed ongeveer 2 à 3 opdrachten per week, kreeg snel feedback en kon het traject daardoor relatief snel afronden”.

Na de succesvolle afronding van het traject ontving Jolanda haar Ervaringscertificaat. Dat is nog geen diploma, omdat ze eerst basisvakken als Nederlands, Engels en Rekenen afgerond moet hebben. “Daar ben ik nog niet aan toegekomen, maar dat ligt zeker niet aan het EVC Dienstencentrum”, vertelt ze. “Ze hebben een paar keer contact opgenomen om te laten weten wat ik moet doen om het Ervaringscertificaat te verzilveren tot een diploma. Ze begeleiden je dus ook na het behalen van het certificaat heel goed, ze laten je niet zomaar los”.

Duidelijkheid en helderheid in haar eigen functie

Wat het EVC traject haar heeft opgeleverd? “Heel veel. Ik combineer nu mijn praktijkervaring met theoriekennis, waardoor ik veel sneller bij een oplossing dan voorheen. Wat ook grappig is - door die opdrachten te doen, werd me heel duidelijk wat precies mijn taken zijn als HR medewerker. Zo’n EVC traject geeft me dus helderheid en duidelijkheid rondom mijn eigen functie”.

Weinig redenen om geen EVC-traject te volgen

Kortom, het volgen van een EVC traject kan ze iedereen van harte aanbevelen. Sterker nog, ze vindt het zonde als mensen het laten omdat ze denken dat het traject te moeilijk of te zwaar is. “In mijn verleden werkte ik als HR manager met technische monteurs die werken op MBO niveau 3, maar hun diploma (nog) niet hebben”, vertelt Jolanda. “Vaak jongens die veel praktische kennis hebben, maar moeilijk tegen zo’n traject aankijken.” Maar dat is nergens voor nodig, vindt ze.

“Waarom zou je niet een aantal weken investeren in jezelf om dat diploma te krijgen? Het kost wat tijd, maar het is je vak”, vertelt ze. “Je doet het EVC traject omdat je bepaalde taken al beheerst. Die kun je heel makkelijk uitleggen en uitschrijven. Bovendien krijg je een coach die je daar goed bij begeleidt”. Van anderen die het EVC traject ook hebben gedaan, kreeg ze vaak te horen dat de drempel veel minder hoog was dan ze van tevoren dachten. “Kortom: weinig redenen om het niet te doen”, concludeert ze.